Last van laagstaande zon?

Polariserende zonnebrillen voorkomen hinderlijke schittering van zonlicht. En dat geeft rust aan je ogen. Maar hoe werkt het eigenlijk? 

 

Hoe goed je zonnebril ook is, tegen felle schittering kan geen enkele bril op. Polariserende zonnebrillen filteren het horizontale licht weg.

Hierdoor heb je geen last meer van de felle, schitterende zonnestralen die via bijvoorbeeld het wateroppervlak je oog bereiken. De verticale zonnestralen worden wel doorgelaten, want anders zou je helemaal niets meer zien.

Werkt het echt?

Het werkt absoluut, de verschillen zijn overduidelijk. Kom gerust langs in onze winkel om het verschil zelf te ervaren!

Wanneer is het nuttig?

Een polariserende zonnebril is nuttig als je op het water bent. Je zult zien dat je ogen een stuk minder vermoeid zijn na een middagje zeilen of een dagje op het strand.

Niet gek dat vissers erbij zweren . Een polariserende zonnebril behoort tot hun basis-uitrusting. Niet alleen voorkomen ze schittering van zonlicht, ook zijn ze beter in staat om de vissen in het water te zien zwemmen.

Maar ook in de auto geeft een polariserende zonnebril veel comfort. Je hebt geen last meer van een glanzend nat wegdek, of de glimmende motorkap van je tegenligger.

Tot slot is een polariserende zonnebril ook handig tijdens het skiën. Een besneeuwde helling reflecteert veel zonlicht — het is niet voor niets dat iedereen zo lekker bruin terugkomt van een weekje wintersport.

Nadelen

Elke voordeel heeft zijn nadeel. En dat geldt ook voor de polariserende zonnebril. Sommige beeldschermen beschikken zelf ook over een polariserend filter. Dat is handig, wanneer je bijvoorbeeld in de tuin achter je laptop zit. Maar draag je toevallig ook een zonnebril met polariserende glazen, dan is dat een beetje te veel van het goede.

De meeste schermen zijn gelukkig nog goed leesbaar met polariserende zonnebril, al is het beeld niet optimaal. Gelukkig wordt hier wel aan gewerkt. Apple patenteerde een paar jaar geleden al een ‘zonnebril vriendelijk’ beeldscherm. Het patent draagt de titel ‘Display that Emits Circularly-Polarized Light,’ en beschrijft een  LCD-scherm voor gadgets als iPhones en iPods dat beter af te lezen is met een polariserende zonnebril.